top of page
Met clienten op trap.jpg

BUSINESS MEDIATOR

Sinds 1996 ben ik als mediator en onderhandelaar actief in Nederland en daarbuiten. Ik mediate arbeidskwesties (ook voor vijf UN organisaties), contractenrechtelijke geschillen, zakelijke kwesties en vraagstukken rond (beëindiging van) samenwerkingen. Daarnaast help ik teams, directies en aandeelhouders, managers en medewerkers om beter samen te werken. 

Als feedback hoor ik vaak dat ik snel vertrouwen op kan wekken en creatieve en praktische oplossingen help te vinden. 

Business mediator: Vaardigheden

CORPORATE MEDIATION & ARBEIDSRELATIES

Visie en aanpak van de mediation

Naast het snel opbouwen van vertrouwen ligt mijn kracht als mediator en onderhandelaar in het vinden en stimuleren van nieuwe, creatieve oplossingen en het ontdekken van gezamenlijke belangen. De haalbaarheid van het eindresultaat speelt een belangrijke rol en ik denkt actief mee over oplossingen. 


Ik heb een pragmatische en oplossingsgerichte aanpak. Naar het motto ‘mediate the proces first’ start ik meestal met een individueel intake-gesprek waarin elke partij kan vertellen wat zij van de mediation verwachten en we mijn werkwijze kunnen bespreken.


Tijdens de mediation voer ik duidelijk de regie en gebruik een resultaatgerichte en gevarieerde mediationstijl, aangepast aan de wensen van de partijen en de fase van het mediationproces. 
Eén-op-één-gesprekken waar in vertrouwen verschillende opties verkent kunnen worden vormen een belangrijk onderdeel van mijn werkwijze.

Ik start meestal faciliterend op de inhoud. In een later stadium van de mediation of wanneer gewenst door de partijen kan voor een meer evaluatieve aanpak worden gekozen.

Ik werk in het Nederlands, Engels en Duits.


Sinds 2014  ben ik geselecteerd en aanbevolen in 'Who’s Who Legal in Mediation' en tevens voor het Global Mediation Panel voor vijf UN organisaties. 
 
Lees hieronder ervaringen van partijen en partijadviseurs.


Voorbeelden Mediations

 • Mediator in een multi-stakeholder geschil tussen een franchisegever (directie) en de organisatie van franchisees, over afspraken betreffende samenwerking en interne verrekening.

 • Mediator in een geschil over de beëindiging van een joint venture met diverse claims over en weer tussen een semi-publiekrechtelijke organisatie en een MKB bedrijf.

 • Mediator in een samenwerkingsconflict tussen 5 maten van een medische maatschap.

 • Mediator in een contractueel geschil tussen de maten van een medische maatschap en het bestuur van een ziekenhuis.

 • Mediator in opvolgings- , familie- en samenwerkingsvraagstukken in een familiebedrijf.

 • Mediator in diverse arbeidsgeschillen en samenwerkingskwesties, ontslagzaken, exit mediatons of contractsbeëindiging.

 • Mediator bij (internationale) samenwerkings-kwesties zoals tussen:

  • teams van het Zweedse hoofdkantoor en teams van de Duitse dochteronderneming;

  • Amerikaanse en Australische collega’s in een multidisciplinair projectteam;

  • het Europese hoofdkantoor en een medewerker van een dochteronderneming in het Midden-Oosten van een onderneming in de biotechnologie;

  • Griekse consultants, trainers en juridische adviseurs; en

  • marketingmedewerkers van Franse en Belgische dochterondernemingen en het Duitse hoofdkantoor van een organisatie in de fast moving consumer goods.

Downloaden

 Voorbeelden Deal Mediations en onderhandelingen

 • Deal mediator bij het opzetten van een samenwerkingsverband tussen Europese en Amerikaanse organisaties in de zakelijke dienstverlening.

 • Deal maker in conflicten rond de beëindiging van een maatschap, onder andere in de zakelijke dienstverlening over de verdeling van kapitaal, goodwill en merkenrechten, en in een medische maatschap.

 • Deal-maker in diverse internationale trajecten tussen West-Europese- en Griekse organisaties.

 • Deal maker in een geschil over merkenrechten in Europa (productnaam, reclame-uitingen en opmaak van producten) tussen een Duitse en Amerikaanse multinational uit de fast moving consumer goods.

Downloaden

Universal Disclosure Protocol Mediation UDPM Manon Schonewille

Manon Schonewille is an endorser of the Universal Disclosure Protocol for Mediation (UDPM)

The UDPM information is intended for informing the parties regarding the mediator’s approach of the mediation and what they can expect by entering into a mediation process with this mediator. This promotes transparency and “process enlightenment,” to encourage and support self-determination for all participants.

Across cultures and legal jurisdictions, there is a broad range of mediation styles and “norms.” The concept of self-determination, the right and ability of the parties in mediation to freely and with understanding engage in the mediation process, is as close to a universal principle in mediation as can be found. Any mediation style, in the proper setting, can be effective, and any mediation style, mismatched to the parties without clarification, can be ineffective.

Meer informatie
Business mediator: Bestanden
Business mediator: Geselecteerd werk

ERVARINGEN VAN MENSEN DIE MET MIJ GEWERKT HEBBEN

Business mediator: Recensies

Zeer kundig en oplossingsgericht!

Partijbegeleider

Old school vs legal mediation.jpg
Business mediator: Citaat
bottom of page