top of page
Doceren bij flip_edited.jpg

TRAINER

Ik ben docent in de opleiding tot mediator bij The Academy of Legal Mediation and Negotiation. Ook train en adviseer ik graag advocaten in mediation advocacy en onderhandel skills. Daarnaast geef ik o.a. voor het in Boston VS gevestigde Accordence trainingen in onderhandelen en impacting & influencing  aan executives.

Trainer : Vaardigheden
Foto Manon sept 2019-1.jpeg

PROFIEL ALS TRAINER

Op vijf continenten heb ik professionals mediation- en onderhandelen bijgebracht, met name in interculturele settings. Daarnaast heb ik advieswerk gedaan o.a. als key ADR expert in internationale projecten van de Europese Commissie en de Wereldbank.

Ik ben consultant en trainer bij het in Boston gevestigde en nauw aan het Harvard Project on Negotiation gelieerde Accordence

Na mijn afstuderen aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Groningen, verruilde ik al snel de juridische wereld voor marketing en bedrijfsstrategie bij multinationale organisaties in verschillende landen, waaronder Nestlé en Schering. Hier werd de basis gelegd voor mijn interesse in internationale onderhandelingen, deal mediation en conflictpreventie.

Ik heb diverse onderhandelingsopleidingen afgerond als onderdeel van het Program for Instruction for Lawyers (PIL) aan de Harvard Law School . Daarnaast  verscheidene mediationopleidingen waaronder commercial mediation bij het in Londen gevestigde CEDR  het accreditatie-programma bij het National Conflict Resolution Center (NCRC) in San Diego.

Verder heb ik deelgenomen “Rethinking Negotiation Teaching”, een meerjarig project van Hamline University (VS) om de hedendaagse onderhandelingspedagogiek onder de loep te nemen, te onderzoeken op effectiviteit en om nieuwe (second generation) onderhandel-trainingsprogramma's te ontwikkelen. Ik ben actief op mediate.com als onderdeel van de' Seven Keys to unlock mediation's golden age', een publicatieserie waaraan 40+ thought leaders vanuit de hele wereld deelnemen


Naast een veelgevraagd spreker op internationale conferenties en gastdocent aan verschillende universiteiten, publiceer ik regelmatig en ben auteur van verschillende boeken.

Verder was ik co-chair van het International Committee of the Dispute Resolution Section van de American Bar Association (ABA) en ben ik lid van de Independent Standards Commission van het International Mediation Institute (IMI). Daarnaast was ik voorzitter van de IMI Mediation Advocacy Task Force.

Ik spreek vloeiend Nederlands, Engels en Duits.

Trainer : Over
The Wall of Ideas
Trainer : Citaat
Brainstorm naar succes

OPLEIDING EN ERVARING

Opleiding(en)

Manon is internationaal opgeleid als mediator en onderhandelaar. Zij heeft onder andere afgerond:

 • Harvard negotiation’ en ‘Advanced Harvard negotiation, difficult conversations’ opleidingen aan Harvard Law school (Boston, USA 2000),

 • Opleidingen tot ‘CEDR accredited mediator’ (London, UK 1997),

 • ‘SDMC (NCRC) credentialed mediator’ (San Diego, USA 1998) en

 • ‘Wirtschaftmediation, Institut für Interdisziplinäre Forschung und Fortbildung der Universitäten Innsbruck, Klagenfurt und Wien, IFF (Klagenfurt, Oostenrijk 1996).

Docentschap

 • Manon heeft van 2008 - 2013 het vak "Mediation in zakelijke geschillen, conflictmanagement en mediation advocacy" als onderdeel van de Minor in Mediation aan de Universiteit van Utrecht gedoceerd.

 • Zij treedt regelmatig op als gastdocent bij verscheidene universiteiten in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld voor 'cross-border mediation advocacy' aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), 'intercultural mediation' bij de European Business School (EBS) in BRD en influencing & negotiation bij de Frankfurt School of Finance & Management (FSF)

 • Daarnaast was ik betrokken bij internationaal interdisciplinair onderzoek naar de recente ontwikkelingen op het gebied van het trainen van onderhandelingsvaardigheden van Hamline university.  

Advisering

 • Manon is een deskundige gesprekspartner bij het implementeren van mediationdiensten, het ontwikkelen van mediationbeleid of een corporate ADR policy voor bedrijven en advocatenkantoren.

 • Daarnaast ontwikkel en verzorg ik als docent een groot deel van de opleiding tot mediator in de Academy Legal Mediation, onderdeel van Toolkit Company (voorheen Schonewille & Schonewille). 

Publicaties en academisch onderzoek

 • Manon Schonewille is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland en publiceert regelmatig. Diverse standaardboeken waaronder Toolkit Mediation en artikelen in vakbladen over mediation, onderhandelen en deal mediation staan op haar naam.

 • Daarnaast heb ik vele (Academische) onderzoeken geïnitieerd of daar aan meegewerkt, waaronder een onderzoek naar de praktijk en wettelijke regeling van mediation in 60 staten wereldwijd en het ZAM/ACB onderzoek naar de kansen en belemmeringen van zakelijke mediation.

Trainer : Bio
bottom of page